Til hjernerystelsesramtes holdkammerater og trænere

I følgende vil vi give dig som holdkammerat eller træner, en forståelse af, hvad en hjernerystelse er og, hvad det er din holdkammerat eller atlet går igennem. Derudover får du nogle gode råd til, hvordan du kan støtte den hjernerystelsesramte i genoptræningen.

Hvad er en hjernerystelse?

En hjernerystelse kan forekomme ved en acceleration eller deceleration af hjernen. Det er ofte, men ikke altid, forårsaget af et direkte eller indirekte slag til hovedet. Slaget behøver ikke at være hårdt for at fremprovokere en hjernerystelse, og ligeledes er det ikke en forudsætning, at man skal have været bevidstløs, kastet op eller lignende for, at der kan være tale om en hjernerystelse. Når hjernerystelsen forekommer, skabes der en såkaldt energikrise i hjernen, da hjernen har brug for ekstra energi til at reparere sig selv. Det betyder samtidigt, at hjernen midlertidigt dæmper andre aktiviteter, hvilket kan forklare, at man efter en hjernerystelse oplever symptomer selv ved aktiviteter, som normalt ellers er nemme at udføre.

Vigtigheden af en gradvis tilbagevenden til aktivitet

De første 48 timer efter hjernerystelsen

  • Det er vigtigt, særligt de første 48 timer efter skaden, at den hjernerystelsesramte får alt den hvile, som der er brug for og udskyder aktiviteter som skole, arbejde og sport.

Fra 48 timer til 14 dage efter hjernerystelsen

  • 48 timer efter hjernerystelsen, er patienten klar til gradvist at vende tilbage til i første omgang hverdagsaktiviteter og derefter skole, arbejde og fysiske aktiviteter.

Gradvis tilbagevenden til sport

Det anbefales, at atleten gradvist vender tilbage til sport. Dvs. at atleten gradvist øger belastningen med hensyntagen til atletens symptomer. Til at guide den gradvise tilbagevenden til sport rådes atleten til at følge 6 overordnede trin, refereret til som ”6 steps to return to play”. Er det mindre end 6 uger siden uheldet, så anbefales det, at atleten opholder sig minimum 24-48 timer på hvert trin, og ikke går videre til næste trin før end, at atleten har kunnet fuldføre nuværende trin uden at opleve symptomforværring i mindst 24 timer efter endt aktivitet. Atleten har adgang til et planlægningsværktøj for fysisk aktivitet, som i samarbejde med en symptomdagbog guider patienten igennem de 6 trin. Men uanset, så vær opmærksom på pludselig symptomopblusning og stop da altid aktiviteten.

Overskrifterne for De 6 trin er som følger:
  • Niveau 1: Slap af derhjemme og fokuser på, at begrænse kognitiv, fysisk og social aktivitet.
  • Niveau 2: Let fysisk aktivitet: Kortere gåture, rengøring, madlavning, osv.
  • Niveau 3: Moderat fysisk træning: Længere gåture, havearbejde, korte løbeture, cykelture, dans og svømning.
  • Niveau 4: Lidt hårdere fysisk træning: Længere løbeture, gåture i bakket terræn, længere cykelture, svømning, golf osv.
  • Niveau 5: Hård fysisk træning: Lange og tempofyldte løbeture, hårde cykelture, svømning, golf og ifm. holdsport deltagelse i træning, men undlad at deltage i reelle kampe.
  • Niveau 6 er en fuld tilbagevenden til fysisk aktivitet.

Ved alle 6 niveauer er det vigtigt at atleten først og fremmest lytter til sin krop og stopper aktiviteten omgående ved moderat eller kraftig symptomforværring. Du kan læse mere om hvert step ved at søge på ”6 steps to return to play”.

Særligt til holdkammeraterne

Lad ikke din holdkammerat isolere sig. Mange hjernerystelsespatienter oplever det som mentalt hårdt. Særligt fordi at det er svært at deltage i sociale aktiviteter. For at forebygge eller afhjælpe det, er det vigtigt, at du ikke lader din holdkammerat isolere sig, hvilket er nemt at komme til som hjernerystelsespatient, når man synes, at det gør ondt i hovedet hver gang man er social. Men din holdkammerat kan sagtens fortsat være social. Det skal bare være mere struktureret. Støt især op om at være social med din holdkammerat på hans eller hendes præmisser, og bliv ved med at invitere ham eller hende til sociale aktiviteter. Når du inviterer din holdkammerat så fortæl ham eller hende, at det er okay, hvis han eller hun går tidligt hjem fra arrangementet eller melder afbud på dagen, hvis symptomerne ikke tillader socialaktivitet på den pågældende dag. Og vis den samme forståelse i forbindelse med aktiviteten.